Módszereim

Anyagcsere állapotfelmérés online kérdőív alapján

A módszer lényege, hogy felmérjük a szervezet táplálkozási igényeit és ezzel optimalizáljuk az egyensúlyt, mind hormonális, idegrendszeri és égetőrendszeri (energiahasznosulás) oldalról. Ezenfelül még fontos szerepet játszik az emésztés, amit a bélrendszeri állapot és a vércsoport szerinti hajlamosító tényezők szempontjábót vizsgálunk, mi az, ami jelenleg nem megfelelően emésztődik.

Ha ezek a területek ideálisan működnek, megfelelő lesz a sejtek anyagcseréje. Ugyanis ezek a területek mind-mind befolyásolják a szervezet tápanyag felhasználását, azaz a metabolizmust. Ha sejten belül nem megfelelő a működés, az kihat az egészségi állapotunkra, az energiánkra, testsúlyunkra.

Minden embernek mástól működik jól az anyagcseréje, adott állapotától függően. Van, akinek a fehérje- és zsírdús étrend az ideális, míg másnak az összetett szénhidrátokban gazdag vagy épp a vegyes étrend. Ezeket az irányokat mindig a jelen állapotban lévő  egyéni sajátosságok határozzák meg. Ide tartozik az idegrendszer, az égetőrendszer, a hormonrendszer és az emésztés. Ha ezek a területek nincsenek egyensúlyban, egyénileg határozzuk meg, milyen arányban érdemes fogyasztani fehérjét, zsírt és szénhidrátot és ezeket miből érdemes bevinnünk, hogy visszaálljon az egyensúly. Ugyanis a markro tápanyagok bevitelével hatni tudunk ezekre a területekre és emelett nagyon fontos szerepet játszik még az életmódunk.

noialakok

Hormonális oldalról fontos tudnunk, hogy a hasnyálmirigyen kívül a többi mirigyre is hatnak különböző élelmiszer csoportok. Ha sokáig ingerlünk egy mirigyet ezekkel az élelmiszerekkel és/vagy életmóddal, elfáradhat és nem lesz megfelelő a hormontermelés (pl. IR, cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés, mellékvese fáradtság). Érdemes tudnunk melyik mirigy/mirigyek az/azok, amire/amelyekre külön figyeljünk a táplálkozás kapcsán, mert ha lassul a működése, az komoly súlyproblémákhoz vezethet. Első fázisban mikor még túlműködés van, nem lesz súlyproblémánk (vagy csak egy adott területen, pl. hasüregi zsír), azonban a mirigy elfáradhat és alulműködésbe válthat át. Ilyenkor hirtelen 5-20 kg súlytöbblet is jelentkezhet.  A hormonális beállítottság meghatározza a testalkatunkat és azt, hogy hova hízunk, ezért is hasznos, ha tudjuk miből ne igyunk vagy együnk sokat, ha szeretnénk elkerülni a kritikus területekre való hízást (törzs, felkarok, has, csípő, bricsesz, fenék).

Miután megkaptuk a hormonális beállítottságunkat is, összeáll a végleges élelmiszerlista és minden instrukció a megfelelő táplálkozásunkhoz, életmódunkhoz. Miket érdemes (t)ennünk, miket ritkán és mi az, amit lehetőség szerint kerüljük. Illetve modellezzük, hogy nézzen ki arányokban egy étel és ez hányszor legyen így a nap folyamán.

A szervezetünk csodálatos gépezet. Mindig jelez nekünk, ha valamit nem a megfelelő módon teszünk. Minden tünetre jelzésként érdemes tekintenünk és változtatni táplálkozási és életmódbeli szokásainkon, hogy visszaálljon az egyensúly. Ehhez tökéletes módszer az anyagcsere beállítottság felmérés, ami alapján száz százalékosan kideríthetjük, jelen állapotunkban mi számunkra az étek és mi a méreg. Ha megfelelő módon tápláljuk szervezetünket segítjük vele működését és ideális lesz a testösszetételünk. A táplálkozás nem csak kulináris élmény, amit felelősség nélkül élvezhetünk. Arra is érdemes figyelnünk, miből nyernek energiát sejtjeink, mi az, ami éltet minket. Ellenkező esetben csak táplálkozunk, de nem táplálunk. Így enervált lesz a szervezetünk, felborulhat az egyensúly, rossz irányba változhat a testösszetételünk és ez az egészségünk rovására is mehet.

Mikor van rá szükséged?

⇒ gyakran vagy fáradt, enervált és csak koffein segítségével megy az ébredés vagy a délutáni munka

⇒ súlyproblémával küzdesz, fogyni vagy hízni szeretnél

⇒ bőrproblémád vagy egyéb egészségügyi problémád van

⇒ már egészségtudatosan táplálkozol, de szeretnéd ezt száz százalékban magadra szabni

Funkcionális laborelemzés

A funkcionális laborelemzés, avagy funkcionális medicina a hagyományos orvoslásnál egy sokkal mélyebb, valódi okokat kereső szemlélet, mely a különböző szervrendszerek összefüggésének zavarait, egyensúlytalanságait kutatja. Egészen a gyökerekig térképez és keresi a valódi kiváltó okokat, nem a tünetek szintjén kutat, mert ezek a valódi okoktól nagyon távol is jelentkezhetnek.

Figyelembe veszi az egyéni életmódot és környezeti tényezőket, továbbá a fizikai, érzelmi és biokémia rejtett stressz faktorokat, mint kiváltó okokat.

Egészségügyi-fa

Miért érzem magam rosszul, ha a labor eredményem teljesen normális?

egeszseges_fejtettbab

Bizony, ez a kérdés sokakat foglalkoztat manapság, amikor az olyan krónikus tünetekre, mint például a folyamatos fáradtság, elhízás, fejfájás, visszatérő fertőzések, allergiák, emésztőrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak stb., a legtöbb esetben csak olyasmi válaszokat kapunk, hogy bizonyára túlterheltük magunkat, és valóban ránk férne már egy hosszabb szabadság. Netalán annyit kapunk megjegyzésként, hogy az egészet csak beképzeljük magunknak, és a gondolkodásmódunkon kellene csak változtatni.

Funkcionálisan szemlélve azonban, soha nem lehet semmilyen tünet “normális”. Az, hogy egy tünet nagyon gyakori, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy normális is lenne, főleg nem akkor, ha egy krónikusan meghúzódó folyamat eredményeképpen jelentkezik.

A laborleletek értékeinek normál tartományai a lakosság 95%-ának statisztikái alapján kerülnek meghatározásra. A statisztikát a lakosság egészére vonatkozó adatok határozzák meg. És nézzünk csak körül. Egyre több a krónikusan beteg ember a mai világban. Egyre több ember táplálkozik rosszul, egyre többen vannak  elhízva, az emberek keveset mozognak, stresszben élnek, és ezek a krónikus életviteli problémák a laborleletekben is meglátszanak! A normál laborértékek ennek megfelelően kitolódnak, mert egyre több krónikusan beteg ember látogat el a laborokba, és ezeknek az embereknek a laboreredményei is beleszámítanak a statisztikai normák meghatározásába.

Calgary-Nutrition-Services

A laboratóriumi normál értéktartomány úgy kerül meghatározásra, hogy az összes lakosságból a laboratóriumba ellátogató emberek eredményei alapján egy statisztikai átlagot határoznak meg, és meghatározzák az átlagtól való eltérés maximális mértékét, amin belül egy adott ember laboreredménye még normálisként határozható meg. A hagyományos statisztikai normál értékek a mai világban sajnos egyre távolabb esnek attól a funkcionális optimum értéktől. Ez utóbbi biztosítaná azt, hogy a sejtjeink, szöveteink, szerveink és szervrendszereink optimálisan tudjanak FUNKCIONÁLni, azaz működni.

Funkcionális szempontból tekintve a laboratóriumi tartományokra; a hagyományos normál értékeket felosztjuk további három kategóriára. Középen a valódi, normál tartomány található, amit funkcionális optimumnak nevezünk. Ebben a tartományban tudunk arról beszélni, hogy a szervezet valódi egyensúlyban van, a sejtek, szövetek, szervek, szervrendszerek optimálisan tudnak funkcionálni (működni). Minden, ami ezen kívül esik, még akkor is, ha az a hagyományosan értelmezett laboratóriumi normál tartományon belül is van, az funkcionális eltérést jelöl az adott területen. Ha a funkcionálisan magas vagy alacsony tartományban vannak bizonyos labor paramétereid, akkor az arra világít rá, hogy bizonyos területek működése nincs egyensúlyi állapotban a szervezetedben, ami pont elég ahhoz, hogy krónikus jelleggel gyötörjenek bizonyos problémák, azaz tünetek – akár anélkül, hogy diagnosztizált betegséged lenne, vagy a laborleleteden bármi is jelölve lenne ezzel kapcsolatban.

ver_dns_kromoszoma

Ezért van az, hogy a hagyományos vérvizsgálati tesztek a legtöbb esetben mindenkinél azt az eredményt hozzák, hogy minden a legnagyobb rendben van, és a visszatérő, vagy nem múló tünetek, látszólag semmilyen aggodalomra nem adnak okot a laborleletek alapján. Hiába érezzük valahol legbelül, hogy valami nincsen rendjén, a labor leleten szereplő adatok szerint mégis minden normálisnak tűnik… De valóban így lenne ez? Akkor mégis mitől érzed rosszul magadat?

Van egy olyan dekódoló rendszer, amivel a ‘normálisnak tűnő’ laborleletek mögé is bepillantást lehet nyerni, és mintegy a sorok között olvasva, és a lényeget értelmezve, a felszínre lehet hozni olyan megbújó folyamatokat, amelyek a normálisnak tűnő laborleletek mögött húzódnak, a krónikus tünetek valódi okaiként!

Egy átfogó laborvizsgálat nagyon jó kiinduló pont a krónikus problémák kiváltó okainak felderítésében.

A funkcionális értelmezésnél nem a labor által meghatározott normál tartományra hagyatkozunk, hanem megpróbálunk a “sorok között olvasni”. Olyan jellegzetességekre felfigyelni a paraméterek között, amelyek betegségek diagnosztizálása HELYETT, olyan közbelépési lehetőségekre hívják fel a figyelmet, amelyekkel kapcsolatban tenni lehet, és tenni is érdemes annak érdekében, hogy krónikus, nem múló tüneteink rendeződjenek, és a szervezet visszabillenjen az egyensúlyi állapotba.

20160620101853-HealthyEating

Fitoterápia

Hamarosan…

753x440