Szakterületeim, módszerek

Anyagcsere állapotfelmérés kérdőív alapján – makrotápanyagok és arányok avagy az életmódváltás alapjai

Az Anyagcsere állapotfelmérés alapja a Metabolic Typing, ami felméri a szervezet táplálkozási igényeit ezzel optimalizálja az egyensúlyt hormonális-, idegrendszeri- és égetőrendszeri (energiahasznosulás) oldalról. Ez alapján kerülnek meghatározásra a makrotápanyagok és az arányok. Ezen felül a vércsoport is meghatározhat egyedi sajátosságokat. 

Ha ezek a területek ideálisan működnek, megfelelő lesz a sejtek anyagcseréje, mert mind befolyásolják a szervezet tápanyag felhasználását, azaz a metabolizmust. Ha sejten belül nem megfelelő a működés, az kihat az egészségi állapotunkra, az energiánkra, testsúlyunkra.

Minden embernek mástól működik jól az anyagcseréje. Van, akinek a fehérje- és zsírdús étrend az ideális, míg másnak az összetett szénhidrátokban gazdag vagy épp a vegyes étrend. Ezeket az irányokat mindig a jelen állapotban lévő  egyéni sajátosságok határozzák meg. Ide tartozik az idegrendszer, az égetőrendszer, a hormonrendszer és az emésztés. Ha ezek a területek nincsenek egyensúlyban, egyénileg határozzuk meg, milyen arányban érdemes fogyasztani fehérjét, zsírt és szénhidrátot és ezeket miből érdemes bevinnünk, hogy támogatva legyen az egyensúly visszaállítása. A markrotápanyagok bevitelével hatni tudunk ezekre a területekre. Egyformán fontosak a mikrotápanyagok és a funkcionális működés is a folyamatban.

noialakok

Hormonális oldalról a hasnyálmirigyen kívül a többi mirigyre is hatnak különböző élelmiszer csoportok, ezt nevezzük hormon típusnak. Ha sokáig ingerlünk egy mirigyet élelmiszerrel vagy negatív életmódbeli szokással, elfáradhat és nem lesz megfelelő a hormontermelés, melynek következtében túlsúly, fázósság, memória problémák, krónikus fáradtság, ködös agy, koncentrálási nehézségek stb. jelentkezhetnek. Érdemes tudnunk mikre figyeljünk az életmódon túl a táplálkozás kapcsán egyénileg, hogy megelőzzük a fent említett állapotokat, illetve ha már kialakult ráleljünk az okaira.  A hormon típusunk meghatározza a testalkatunkat és azt, hogy hova hízunk, ezért is hasznos, ha tudjuk miből ne igyunk vagy együnk sokat, ha szeretnénk elkerülni a kritikus területekre való hízást, amik a törzs, a felkarok, a has, a csípő, a bricsesz és a fenék.       

Hogyan néz ki a gyakorlatban?

Kérdőíves állapotfelmérés után egyéni élelmiszerlistát és részletes összefoglalót kapsz táplálkozásodhoz és a mozgásodhoz. Miket érdemes (t)enned, miket ritkán és mi az, amit lehetőség szerint kerülj. Modellezzük, hogy nézzen ki arányokban egy étel és ez hányszor legyen így a nap folyamán, illetve mik az alternatívák egyéni életmódodnak megfelelően.

Az Metabolic Typing rendszere a Funkcionális Medicina szemléletét nem tartalmazza, csak a markotápanyagokra (fehérje, zsír, szénhidrát) vonatkozó táplálkozási információkat. A Funkcionális Medicina sok esetben felülírja a Metabolic Typing szerinti információkat egyéni állapottól függően (lásd lentebb).

Milyen esetekben fordulhatsz hozzám?

⇒ Emésztőrendszeri tünetek: puffadás, székrekedés, hasmenés, hasi diszkomfort, korai teltségérzet, bélgázok, kiálló has, édesség vágy, indokolatlan fogyás

⇒ Hormonális tünetek: alvási problémák, szabálytalan és/vagy fájdalmas ciklus, krónikus fáradtság, ingerlékenység, hasi hízás, hideg kéz-láb, túlsúly

⇒ Immunológiai tünetek: krónikus és visszatérő fertőzések, húgyúti fertőzés, ételérzékenységek, hisztamin problémák, gyulladásos állapotok

⇒ Haj, bőr vagy egyéb egészségügyi tünetek: hajhullás, pattanások, ekcéma, fejfájás, ködös agy, koncentrálási nehézségek, memória problémák, általános gyengeség, kimerültség, nőgyógyászati tünetek

⇒ Preventív jelleggel táplálkozás és életmód személyre szabásában

⇒ Babavállalás esetén a test tápanyag felkészítésében

Az Anyagcsere- és a Funkcionális labor állapotfelmérést minden esetben megelőzi egy Előzetes konzultáció, ahol egyéni állapotodnak megfelelően megtervezzük melyik területtel (makro és arányok vagy mikro és működés) érdemes kezdeni az egyensúly megőrzéséhez vagy visszaállításához!

Funkcionális labor állapotfelmérés – mikrotápanyagok és működés avagy az életmódváltáshoz szükséges egyensúly

A funkcionális labor állapotfelmérés alapja a Funkcionális Medicina, a hagyományos orvoslásnál egy sokkal mélyebb, valódi okokat kereső szemlélet, mely a különböző szervrendszerek – emésztőrendszer, idegrendszer, hormonrendszer, immunrendszer – funkcionális működését, összefüggéseit tartja szem előtt és zavarainak gyökér okait, stressz faktorait kutatja elsősorban biokémiai, azaz testi szinten. Mindemellett a lelki és szellemi működésre is hangsúlyt fektet, egy funkcionális zavart kiváltó ok lehet lelki-mentális eredetű is. Egészen a gyökerekig térképez és keresi a valódi kiváltó okokat, nem a tünetek szintjén kutat, mert ezek a valódi okoktól nagyon távol is jelentkezhetnek pl. emésztőrendszeri zavarok előidézhetnek migrénes tüneteket.

Figyelembe veszi a táplálkozásnál a mikrotápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek), az életmódot és a környezeti tényezőket. Étel központú, természetes gyógymódokat használ és a gyökér okok megszüntetésében, majd az egyensúly megtartásában mutat utat.

A legfontosabb biokémiai stressz faktorok – funkcionális zavarok a következők lehetnek: fehérjeemésztés zavara, szénhidrátemésztés zavara, zsíremésztés zavara, felszívódási zavar, tápanyaghiány, ételérzékenységek és allergiák, cukoranyagcsere zavara, hormonok zavara, rejtett gócok és gyulladások, krónikus és visszatérő fertőzések, cirkadián (alvási) ritmus zavara, bélflóra egyensúlyának zavara, szimpatikus idegrendszer zavara, méreganyagok felhalmozódása, terhelt nyirokrendszer, nem megfelelő légzés, krónikus érzelmi és mentális stressz stb.

Hogyan néz ki a gyakorlatban?

Kérdőíves és labor állapotfelmérés keretében feltérképezzük a tünetek mögötti összefüggéseket és okokat. Preventív látásmódot használva tekintünk a különböző vizsgálati eredményekre is. Sok esetben a laborértékek tartományon belül esnek, mégis vannak jelei a nem megfelelő működésnek pl. fázósság tartományon belüli hormon értékeknél vagy fáradtság normál vas értéknél.

Az állapotfelmérés után – amennyiben indokolt – egyéni, célzott kúrákat, protokollok alkamazunk havi monitorozással egyensúlytalanságaid visszaállítására. Emellett funkcionális működésedet segítő táplálkozási és életmód javaslatokat kapsz, hogy támogasd vagy megtartsd az egyensúlyod. Hangsúlyt fektetve a tápanyag szinted maximalizálására, az életmódod harmónikus kialakítására és az érzelmi, mentális egyensúlyod megtalálására.

73288

Hogyan lehetnek tüneteim, ha a labor eredményeim tartományon belül esnek?

egeszseges_fejtettbab

Bizony, ez a kérdés sokakat foglalkoztat manapság, amikor az olyan krónikus tünetekre, mint például a folyamatos fáradtság, elhízás, fejfájás, visszatérő fertőzések, allergiák, emésztőrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak stb., a legtöbb esetben csak olyasmi válaszokat kapunk, hogy bizonyára túlterheltük magunkat, és valóban ránk férne már egy hosszabb szabadság. Netalán annyit kapunk megjegyzésként, hogy az egészet csak beképzeljük magunknak, és a gondolkodásmódunkon kellene csak változtatni.

Funkcionálisan szemlélve azonban, soha nem lehet semmilyen tünet “normális”. Az, hogy egy tünet nagyon gyakori, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy normális is lenne, főleg nem akkor, ha egy krónikusan meghúzódó folyamat eredményeképpen jelentkezik.

A laborleletek értékeinek normál tartományai (lásd kép) a lakosság 95%-ának statisztikái alapján kerülnek meghatározásra. A statisztikát a lakosság egészére vonatkozó adatok határozzák meg. És nézzünk csak körül, egyre több a krónikusan beteg ember a mai világban. Egyre több ember táplálkozik rosszul, egyre többen vannak  elhízva, az emberek keveset mozognak, stresszben élnek, és ezek a krónikus életviteli problémák a laborleletekben is meglátszanak! A normál laborértékek ennek megfelelően kitolódnak, mert egyre több krónikusan beteg ember látogat el a laborokba, és ezeknek az embereknek a laboreredményei is beleszámítanak a statisztikai normák meghatározásába.

Calgary-Nutrition-Services

A laboratóriumi normál értéktartomány úgy kerül meghatározásra, hogy az összes lakosságból a laboratóriumba ellátogató emberek eredményei alapján egy statisztikai átlagot határoznak meg, és meghatározzák az átlagtól való eltérés maximális mértékét, amin belül egy adott ember laboreredménye még normálisként határozható meg. A hagyományos statisztikai normál értékek a mai világban sajnos egyre távolabb esnek attól a funkcionális optimum értéktől. Ez utóbbi biztosítaná azt, hogy a sejtjeink, szöveteink, szerveink és szervrendszereink optimálisan tudjanak funkcionálni, azaz működni.

Funkcionális szempontból tekintve a laboratóriumi tartományokra (lásd kép) a hagyományos normál értékeket felosztjuk további három kategóriára. Középen a valódi, normál tartomány található, amit funkcionális optimumnak nevezünk. Ebben a tartományban tudunk arról beszélni, hogy a szervezet valódi egyensúlyban van, a sejtek, szövetek, szervek, szervrendszerek optimálisan tudnak funkcionálni (működni). Minden, ami ezen kívül esik, még akkor is, ha az a hagyományosan értelmezett laboratóriumi normál tartományon belül is van, az funkcionális eltérést jelöl az adott területen. Ha a funkcionálisan magas vagy alacsony tartományban vannak bizonyos labor paramétereid, akkor az arra világít rá, hogy bizonyos területek működése nincs egyensúlyi állapotban a szervezetedben, ami pont elég ahhoz, hogy krónikus jelleggel gyötörjenek bizonyos problémák, azaz tünetek – akár anélkül, hogy diagnosztizált betegséged lenne, vagy a laborleleteden bármi is jelölve lenne ezzel kapcsolatban.

ver_dns_kromoszoma

Ezért van az, hogy a hagyományos vérvizsgálati tesztek a legtöbb esetben mindenkinél azt az eredményt hozzák, hogy minden a legnagyobb rendben van, és a visszatérő, vagy nem múló tünetek, látszólag semmilyen aggodalomra nem adnak okot a laborleletek alapján. Hiába érezzük valahol legbelül, hogy valami nincsen rendjén, a labor leleten szereplő adatok szerint mégis minden normálisnak tűnik. De valóban így lenne ez? Akkor mégis mitől érzed rosszul magadat?

Van egy olyan dekódoló rendszer, amivel a ‘normálisnak tűnő’ laborleletek mögé is bepillantást lehet nyerni, és mintegy a sorok között olvasva, és a lényeget értelmezve, a felszínre lehet hozni olyan megbújó folyamatokat, amelyek a normálisnak tűnő laborleletek mögött húzódnak, a krónikus tünetek valódi okaiként!

Egy átfogó laborvizsgálat nagyon jó kiinduló pont a krónikus problémák kiváltó okainak felderítésében.

A funkcionális értelmezésnél nem a labor által meghatározott normál tartományra hagyatkozunk, hanem megpróbálunk a “sorok között olvasni”. Olyan jellegzetességekre felfigyelni a paraméterek között, amelyek betegségek diagnosztizálása helyett, olyan közbelépési lehetőségekre hívják fel a figyelmet, amelyekkel kapcsolatban tenni lehet, és tenni is érdemes annak érdekében, hogy krónikus, nem múló tüneteink rendeződjenek, és a szervezet visszabillenjen az egyensúlyi állapotba.

 

Az információk tájékoztató jellegűek. Nem szolgálnak arra, hogy diagnosztizáljanak bármilyen betegséget vagy állapotot és nem helyettesítik az orvosi kezelést.

GettyImages-1067573450